20. oktober 2000

EM 2000/23

 

BETÆNKNING


Afgivet af Landstingets Turismeudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om finansieringsstøtte til turisterhvervet


Afgivet til 2. behandlingen af lovforslaget


Landstingets Turismeudvalg har under behandlingen bestået af


landstingsmedlem Ruth Heilmann (Siumut), formand
landstingsmedlem Malînánguaq Marcussen Mølgaard (Inuit Ataqatigiit), næstformand
landstingsmedlem Per Rosing-Petersen (Siumut)
landstingsmedlem Finn Karlsen (Atassut)
landstingsmedlem Loritha Henriksen (Kattusseqatigiit)

 

Turismeudvalgets behandling af lovforslaget:

Landstingets Turismeudvalg har i forbindelse med udvalgsbehandling af nærværende forslag indhentet kopi af indkomne høringssvar.

Turismeudvalget bemærker, at Erhvervsdirektoratet har udsendt et udkast til lovforslaget i høring den 10. juli 2000 med svarfrist den 21. juli 2000.

Turismeudvalget skal bemærke, at en høringsfrist på blot 11 dage er uacceptabelt kort, ikke mindst hvor fristen falder midt i en ferieperiode. Udvalget skal i den forbindelse erindre om, at Landstingets Lovudvalg tidligere har tilkendegivet, at lovforslag som udgangspunkt ikke bør sendes i høring med frist under 4 uger.

Udvalget bemærker dog, at den utilstrækkelige høringsfrist i nogen grad afhjælpes af, at Erhvervsdirektoratet efterfølgende har accepteret fristoverskridelser, og at Direktoratet i forbindelse med høringen har indbudt til drøftelser i det omfang, dette måtte ønskes.

Udvalget finder ikke desto mindre anledning til at henstille til Landsstyret, at tage de fornødne skridt til at sikre, at den af Landstinget anbefalede høringsfrist overholdes.

Turismeudvalget konstaterer, at der ikke i lovforslagets almindelige bemærkninger er redegjort for hvilke myndigheder, organisationer og virksomheder, der er blevet hørt som led i den lovforberedende proces. Turismeudvalget har indhentet de manglende oplysninger fra Landsstyremedlemmet for Erhverv.

Turismeudvalget har i tilknytning hertil anmodet Landsstyremedlemmet for Erhverv om en nærmere redegørelse for, efter hvilke kriterier UNNUISA lånefinansieringens omfang tænkes fastsat.

Udvalgets forespørgsel og Landsstyremedlemmets svar er vedlagt nærværende betænkning som bilag.

Turismeudvalgets indstillinger:

Et enigt Turismeudvalg skal om lovforslaget bemærke:

Udvalget har med tilfredshed noteret sig, at det fortsat er Landsstyrets ønske at styrke indsatsen på turismeområdet. Det foreliggende lovforslag må ses som et led i bestræbelserne herpå.

Lovforslaget indeholder en række ændringer i relation til Unnuisa-fonden og til TAT-ordningen.

For så vidt angår Unnuisa-fonden indføres der mulighed for at yde bevilling til renovering af overnatningssteder. Samtidig udvides fondens formål med, at fonden kan spille en mere aktiv rolle således, at fondens virke har en mere opsøgende karakter.

Udvalget bemærker med tilfredshed, at begge disse elementer imødekommer anbefalingerne fra den investorrapport, som Landstinget bevilligede penge til i 1999.

Endelig indebærer lovforslaget en skærpelse af kriterierne for tildeling af finansieringsstøtte. Kun projekter, der - til trods for at de ikke fuldt ud kan finansieres på anden vis - vurderes som rentable på sigt, kan tildeles støtte.

Turismeudvalget skal vedr. dette element henvise til Landsstyremedlemmet for Erhvervs besvarelse af udvalgets spørgsmål, hvoraf det bl.a. fremgår, at der normalt vil blive bragt en tidshorisont på 3 år i anvendelse.

Turismeudvalget bifalder denne opstramning, idet det er udvalgets opfattelse, at de midler, der er til rådighed til støtte af turisterhvervet bør anvendes optimalt, således at de bliver til varig gavn for turisterhvervet og dermed samfundsøkonomien.

For så vidt angår TAT-ordningen indebærer lovforslaget, at støtte ikke længere kan ydes i form af lån. Et enigt Turismeudvalg tilslutter sig denne ændring, som dels vil medføre administrative besparelser, og dels vil bringe det offentliges konkurrerende virksomhed i forhold til traditionelle finansieringsinstitutter til ophør.

Det er Turismeudvalgets opfattelse, at lovforslaget indebærer en styrkelse af både Unnuisa- og TAT-ordningen.

Et enigt Turismeudvalg indstiller derfor forslaget til Landstingets vedtagelse, idet Turismeudvalget samtidig opfordrer Landsstyret til at give udvalget en årlig orientering om henholdsvis Unnuisa-fondens og TAT-udvalgets virksomhed.

 

Ruth Heilmann, Siumut
Formand

 

Malînánguaq Marcussen Mølgaard, Inuit Ataqatigiit

 

Per Rosing-Petersen, Siumut

 

Finn Karlsen, Atassut

 

Loritha Henriksen, Kattusseqatigiit